Hva er digital strategi?

Digital strategi er en plan som bruker digitale ressurser for å oppnå ett eller flere mål. Med teknologi som endrer seg i veldig raskt tempo, har institusjoner mange digitale ressurser å velge mellom basert på hva deres overordnede mål er. Typisk en plan som hjelper bedrifter, institusjoner og merker.

Verden blir stadig mer digitalt og for å overleve som en bedrift må man tilpasse seg endringene som forekommer. En bransje som har hvert i en stor endring på kort on lang tid har hvert markedsføring. Vi ser stadig færre fysiske reklamer (mennesker som deler ut forskjellige ting, plakater osv), noe som har tydet på at bedrifter og institusjoner har fått opp øynene for de digitale mulighetene i markedet.

Ved å se på statistikken til SSB, ser vi at forbrukere den dag i dag har store muligheter til å skaffe seg digitale verktøy. Med det sagt, så vil en slik vekst føre til noe vi ser tegn av i dag der alle går med hode ned i telefonen. Det store tilbudet innen elektronikk har også ført til at sosiale medier over tid har nesten hatt monopol på digital markedsføring, noe vi kan se ved å kikke på Google og Facebook. Dette har åpnet opp for en helt ny bransje innen markedsføring, med nye måter å nå frem til kunder på.

Så, hva er viktig med digital startegi?

Strategi i seg selv er en plan en person, bedrift eller en organisasjon legger for å nå et mål.

Mål og strategier – Norges Skogeierforbund
https://www.skog.no/wp-content/uploads/2016/02/COLOURBOX_SAMPLE4013924.gif

Når det gjelder digital strategi må man først å fremst drøfte over dagens situasjon, og hva deres ønskede utfall skal være. I dagens marked finnes det utallige muligheter for å markedsføre seg, enten betalt (Facebook annonser / Google Ads) eller ubetalt (SEO, e-post osv), men spørsmålet er, hva skal man velge?

Betalte annonser (Facebook / Google)

Facebook og Google, har over flere år bygget opp en utrolig godt system for bedrifter å markedsføre seg gjennom, men dette er heller ikke kostnadsfritt. Med flere millioner bruker på Facebook og Google har det aldri vært enklere å markedsføre seg selv på en og samme plattform, og med brukervennlige verktøy for enhver person og pristilpasningssytemene de har innebygd, hjelper de flere små firmaer med å komme frem med budskapet sitt.

Uansett om annonsering i dag er ganske enkelt, må man fortsatt ha en plan/startegi å gå etter. Som sagt så finnes det utrolig mange bruker på disse plattformene, og for å få best utbytte for pengene handler det om identifisere din målgruppe, og rette dine annonser direkte mot dem ved hjelp av Facebook og Google sine algoritmer.

Ubetalte markedsføringskanaler (SEO og e-post)

 • SEO – Organisk søking
  • SEO markedsføring handler om å fremme stikkord som forbrukere mest søker på for å prøve å løfte opp siden din uten hjelp av annonsering. Som for eksempel hvis du selger klær kan stikkordene være: Hettegenser, t-skjorte, casual genser osv. Du har sikkert lagt merke til at når du søker på noe på Google, så ender du opp med å bla forbi alle ads i starten, og velger heller den første vanlige linken som kommer opp. Vel, du er ikke alene! SEO markedsføring vil definitivt være den beste formen for ubetalt markedsføring
 • E-post
  • for mange virker e-post markedsføring som en døende form for markedsføring, men tvert imot kommer mye av inntektene til flere nettbutikker fra nettopp denne kanalen. E-post markedsføring er gratis og man når ut til en bestemt målgruppe som selv har valgt å abonnere på din side. Her kan man følge opp med nyheter og mer, helt gratis.

Så, viktigheten her er å sette seg inn i strategien sin, og de forskjellige resursene man har før man foretar seg noe som helst. Og hvis noen av dere lurer på hvilke av disse annonseringsformene dere burde bruke, så er svaret enkelt. Varier mellom alle for å få maksimalt med utbytte!

Wix eller Shopify?

I følge E24 ble det opprettet 14.977 nye bedrifter i andre kvartal i år, noe som vil si en økning på 4,2 prosent fra samme periode i fjor. Og uansett hva slags bedrift du er så vil man trenge en nettside som kan fremme selskapet. Med mange tilbud fra forskjellige aktører så skal vi sammen se nærmere på en av de største i hele verden og hva som er bra og dårlig med dem.
https://e24.no/naeringsliv/i/K3r2RM/aldri-foer-har-det-blitt-skapt-saa-mange-nye-bedrifter

Bildet er fra Google bilder. Søkeord: “Wix”. 20.05.2020

Wix Tilbud

Wix.com har over tid blitt en gigant i sin bransje. Wix, tilbyr nettside tjenester med profesjonell verktøy innebygd i deres system. Før vi går ytterligere inn i deres system så skal vi ta en titt på deres tilbud/abonnementer.

Slik vi ser fra bildet over tilbyr de en rekke forskjellige verktøy/ressurser i deres pakker. Noe de lokker mest sine kunder med er 4 ting:

 1. Gratis domene i 1 år.
 2. Reklamekuponger – verdt $ 75
 3. Site Booster app – verdt $ 60
 4. Profesjonell logo – verdt $ 50

Slike summer som vi ser over er ikke en alt for stor hjelp for den virksomheten som blir lokket, men disse tilbudene er her for å gi forbrukeren en liten push i ryggen samt å vise at en liten del av investeringen du som forbruker har lagt inn vil gå tilbake igjen til deg igjen. I tillegg til små summer dekker wix et helt år med gratis domene ved å benytte seg av en av de tre pakkene på bildet over. Dette er en god handel for en kunde som kanskje har nok av små utgifter allerede.

Markedsføringsverktøy

Bildet er fra wix dashboard på Wix.com. 20.05.2020

På bildet over vil dere se majoriteten av markedsførings verktøyene i Wix ecommerce. Wix har også innebygd analysering program som analyserer blant annet trafikken på siden din og fluktfrekvensen (Hvor mange som kun gikk rett ut igjen uten å foreta en eneste handling på siden din).

Ønsker man derimot å bruke enda mer avanserte markedsføringsstatistikker så kan man integrere Google Analytics inn i Wix. Men det er sjeldent man trenger noe mer enn det Wix allerede tilbyr i sin analyseverktøy.

Automatiseringer i Wix

Slik vi ser fra bildet over gir Wix deg mulighet til å velge mellom en rekke forskjellige automatiseringer som vil gjøre arbeidet ditt mye enklere. Det er lang flere alternativer enn den skjermdumpen vi ser nå, og gir dermed et bredt utvalg av forskjellige funksjoner. Slike automatiseringer er ment for å gi kunden den beste opplevelsen ved å la dem vite at du tenker på dem som et individ, uten at du nødvendigvis gjør det direkte.

Konklusjon

Er du en grunder med store drømmer, men ønsker å bruke budsjettet ditt på annet enn en plattform? Wix vil man trygt si du får mest igjen for pengene du investerer. Her vil du få god hjelp til enhver tid, samt verktøy på en profesjonell nivå, men som allikevel enhver person kan forstå.

OKR som læringsutbytte?

OKR består av et klart definert mål og et eller flere nøkkeltiltak for å sikre oppnåelse av målet. OKRs inneholder vanligvis tre til fem «hårete» mål, med ytterligere tre til fem målbare nøkkelresultater for hvert mål. Disse resultatene er konkrete, målbare handlinger som samlet fører til oppnåelse av målet.

Veien til suksess ligger i engasjement

Verden er i konstant endring, og det samme gjelder arbeidsmarkedet. I dag lever vi inn i et globalt og ikke minst virtuell verden som fører til at konkurransen mellom arbeidssøkere og bedrifter øker stadig! Dette fører til at arbeidssøkere er nødt til å skille seg ut på flere måter enn kun en høyere utdanning, men hva vil det egentlig si å skille seg ut?

 • Google sertifiseringer
 • Facebook Blueprint sertifisering

Som sagt tidligere så er verden i stadig endring og ikke minst i en endring i retning mot det mer digitale. Slike sertifiseringer over vil gi deg et nokså god dytt mot “drømmejobben”. Ved å ta slike sertifiseringer øker du sjansene dine i jobbmarkedet, og ikke minst sjansene dine for å være den ene som blir valgt ut av for eksempel en klasse på 100stk. Tipset er å være oppdatert i dagens næringsliv, og følge opp hvilke kompetanse det er etterspørsel for i næringslivet.

Sett deg selv mål

Over så ser vi et eksempel på OKR. Poenget er å forstå at hvis man ønsker å bli sett, så kan man ikke kun lene seg tilbake og få det servert. OKR er det beste verktøyet for både deg som har/jobber i en bedrift og for deg som privatperson.

Eksempel: Student 22år studerer Innovasjon og forretningsutvikling og ønsker relevant jobb ved siden av studiet.

Objektiv: Tilegne meg mest mulig relevant kunnskap innenfor bransjen jeg ønsker jobb i, utvikle nye ferdigheter som er relevant for bransjen og bli mer aktiv på arbeidsmarkedet for eksempel via LinkedIn.

 • KR1: Google sertifiseringer (relevant for alle bransjer)
 • KR2: Tilegne meg kunnskap som er relevant for bransjen og deretter videreformidle det til andre via LinkedIn.
 • KR3: Gå utenfor komfortsonen ved å ta initiativet til å starte en samtale med mulig fremtidig arbeidsgiver og lage video seminarer på LinkedIn.

Slike mål som vi ser over vil øke ditt image samt gi deg en stor fordel i arbeidsmarkedet. Slike målsettinger vil også fremme engasjementet i deg selv, og ditt arbeid. Dette verktøyet anbefales sterkt for bedrifter og privatpersoner for å kunne følge med den utviklingen verden stadig går inn i!

Håper innlegget var til hjelp for deres motivasjon, og under vil jeg også legge til mine diplomer fra Google slik at dere kan se hvilken som ser mest interessant ut for dere!

 • https://analytics.google.com/analytics/academy/certificate/Njh2MjDISlOW_ugQPmNeSw
 • https://analytics.google.com/analytics/academy/certificate/3ZIlSLaVR0-WrJCEDGauag
 • https://analytics.google.com/analytics/academy/certificate/7S78upmYTW-zIrdQ7FBSFA
 • https://analytics.google.com/analytics/academy/certificate/ZvmL2wCnTwyiLUVyog-x0Q
 • https://learndigital.withgoogle.com/digitalgarage/validate-certificate-code
 • Kode for siste link: N56 HEY ZRF

Hva er den egentlige årsaken til Equinors navnbytte?

Spørsmålet som de fleste nordmenn sitter inne med er;

 1. Hvorfor Equinor
 2. Er dette et forsøk på å grønnvaske seg selv
 3. Var navnbyttet virkelig nødvendig?

De siste årene er det fler enn bare Statoil som har byttet navn, og et eksempel på det er NSB –> VY. Dette er bedrifters forsøk på å starte et nytt image overfor sine forbrukere som benytter deres produkter/tjenester. Men har dette lyktes?

Statoil’s navnbytte var av samme grunn som NSB. Den 16. Mai 2018 byttet Statoil navn til Equinor. Ifølge dem så er den største omleggingen av energisystemene i morderne tid i gang, med det sagt så skiftet de navn for at vi som forbrukere skulle få en annen oppfatning av organisasjonen som en helhet. Denne endringer har brakt mange diskusjoner gjennom årene, men den mest interessante er om Statoils navnebytte kun var for å grønnvaske seg selv. Og slik svarer sjefen på utsagnene:

Skal et selskap lykkes over tid, må det endre seg minst like fort som omgivelsene. Statoil bytter navn fordi vi nå går fra å være et rendyrket olje- og gass-selskap til å bli et bredt energiselskap som betyr at vi driver med olje, gass, vind og sol.

Hvorfor Equinor?

Selve navnet, Equinor, kombinerer «equi», utgangspunktet for ord som «equal», «equality» og «equilibrium» – likhet, likeverd, likevekt og balanse, og «nor» som signaliserer et selskap som er stolt av sin norske opprinnelse. I tillegg skal navnet symbolisere mer enn kun olje og gass. Navnet skal vise frem deres visjoner og ambisjonene for å nå målene sine. Målet deres er:

 1. Produsere olje og gass verden trenger på en konkurransedyktig måte og med stadig lavere klimautslipp
 2. Vokse betydelig innenfor fornybar energi med en ambisjon om å investere rundt 100 milliarder de neste årene.

Equinors handlinger i næringslivet i form av investeringer for å finne nye plattformer å bygge har skap uro og minsket tilliten til samfunnet betraktelig. Og det bringer oss til det siste spørsmålet: Var navnebyttet verdt det? Ettersom de helt siden navnebyttet har blitt kritisert mener mange at navnebyttet var bortkastet. Relasjonen mellom oss forbrukere og deres organisasjon har etter mange sin mening enten blitt dårligere eller blitt på samme sted.

Hva kan Equinor gjøre for å få opp tilliten og omdømmet igjen?

 1. Følg verden på veien mot en full bærekraftig.
 2. Få mer grønn energi.
 3. Slutt å let etter olje

Dette er det jeg mener, men hva tenker du om Equinors utvikling, og hva mener du at de kan gjøre bedre i tiden som kommer?

Bedrifters rolle i samfunnet?

Lenge har det vært omdiskutert hvorvidt bedrifter skal ta del i det miljø og samfunnsmessige problemene, og hvorvidt de skal på egen initiativ hjelpe samfunnet med å overkomme/løse de ulike problemene. Videre skal vi prøve å koble opp førstnevnte tema med hvorfor CSR og CSV er en så stor og viktig faktor for dagens næringsliv.

Slik vi ser på bildet over så har det vært ganske delte meninger opp gjennom årene. Men hvem har egentlig det reelle ansvaret overfor verden? Er det privat sektoren, offentlige sektoren eller begge? Uansett om det er delte meninger verden over så har det seg fortsatt slik at bedrifter i både privat og offentlige sektorer beveger seg sakte over mot et mer bærekraftig forretningsplan. Grunnen til at både etablerte og nyetablerte bedrifter beveger seg sakte over mot en grønnere fremtid er på grunn av de skjulte mulighetene og de nye markedene som ligger innenfor akkurat det området.

Se eksempel under:

https://nouw.com/emmastokes/tise-it-34158892

Tise, er et godt eksempel på en bærekraftig bedrift som fremkom av grønne endringer i verden. Deres konsept går ut på å få ned svinn tallet på klær (klær som blir kjøpt og brukt minimalt før det kastes igjen) samt at de prøver å minske den negative “Fast fashion” trenden som har kommet de siste 5 årene. Slik vi snakket om tidligere i denne artikkelen så åpnet det seg en stor mulighet og den har Tise utnyttet meget godt. Tise, har klart å regne seg frem til at ved å gjenbruke 1 kilo tekstil, kan du spare miljøet for 11 kilo CO2, 1/2 liter kjemikalier og bruk av nesten 2 500 liter vann.

Slik vi ser her så har Tise oppdaget en mulighet i et nytt marked, og ble nyetablert i et ganske så lite etterspurt marked. Vi kan også påpeke at det er ingen krav til at bedrifter må opptre bærekraftig i verden, men mange velger å gjøre det (som Tise) av etiske grunner, samtidig som det er en reell marked for det.

CSV – Creating Share Value

Creating Share Value handler om lage nye retningslinjer/tiltak og driftsprosedyrer som gjør at bedriften din kan maksimere inntektene, samtidig som de tilbyr fordeler som gir lokalsamfunnet.

Se eksempel under:

https://www.vartoslo.no/la-oss-gjore-oslos-gater-sneipfrie/

Sneipfritt er en prakt eksempel på Creating Share Value. Konseptet handler om å fjerne vanen av å kaste sigarettsneiper på bakken etter bruk, men heller kaste det inn i en delt boks, slik du ser på bildet over. Måten Sneipfritt generer/kan generere penger på er blant annet ved hjelp av reklamer på deres produkter. Dette er med på å danne et godt eksempel for den fremtidige generasjonen og samt for verdens grønne utvikling.

CSR – Corporate Social Responsibility

CSR oversatt til norsk vil si bedriftens samfunnsansvar. Det er ofte definert som bedriftens integrasjon av sosiale og miljømessige hensyn i sin daglige drift på firvellig basis, utover å overholde eksisterende lover og regler i det landet man opererer i.

For mange går dette under moral og etikk i hver enkelt bedrift. Slik som vi ser i øvrige avsnitt handler dette om å gjøre noe godt for samfunnet, uten å nødvendigvis måtte få tilbake goder for handlingene som er gjort.

Eksempel, Røde Kors:

https://www.picapoint.no/suksesshistorier/opplaeringsmateriell-og-rekrutteringskampanjer-for-rode-kors/

I Røde Kors opererer flere frivillige mennesker som jobber for å ta vare på de som trenger det mest. En av de beste handlingene deres har vært deres “kompis” konsept. Her handler om å samle alle fra 18 – 30 år 1 – 2 ganger i måneden for å utføre aktiviteter i lag (noe som Røde Kors sponser med).

Respons

 • Skal/burde bedrifter ha et ansvar for samfunnet?
 • Mangler dagens bedrifter empati? Hvorfor/hvorfor ikke?
 • Hva hadde du vært villig til å gjøre for å forandre verden til et bedre sted en dag?

TIDEN RENNER UT! (2030)

Tiden er inne for en stor endring i miljø og klimaet vårt for å opprettholde livsstandarden for vår neste generasjon.

Bildet over illustrerer den sterke befolkningsveksten i hele verden over de seneste årene. Slik som den blå linjen tilsier så vokser befolkningen raskere enn det jorda klarer å ta vare på.

Global footprint Network, 2018 National Footprint Accounts

Slik som vi ser i bildet over så illustrerer den grønne linjen jordas tilgjengelige ressurser, i motsetning til den røde linjen som viser til den menneskelige bruken av ressursene. Vi mennesker blir eldre for hvert år som går, i tillegg til at befolkningen vokser for hver dag som går. Men hva er det vi kan gjøre? Hva er det som er etisk riktig å gjøre, og hvem/hva skal vi ta mer hensyn til?

Skal vi ta etter Kina og innføre deres daværende “ett barns politikk (kilde: https://www.dagbladet.no/nyheter/i-37-ar-nektet-kina-folk-a-ha-mer-enn-ett-barn-na-vil-de-betale-for-flere-barn/67344219)” for å bremse ned befolkningsveksten i verden?

Skal vi kun fokusere på miljøet, og ikke bruke mer plast noen steder i verden? Vil det løse alle våre klimaproblemer?

Svaret på alle de øvrige spørsmålene er, NEI! For hvert år som går så “låner” vi mer ressurser enn det jorda klarer å tilby oss, og det vil vi fortsette å gjøre uansett om det er 1 eller 2 barn som blir født. Her kan vi tenke oss at vi har et lån hos DNB. Lånet blir ikke betalt ned og til slutt tar renter over og tar huset og alt av verdi(er) du eier, og til slutt har du INGENTING! Det samme gjelder jorda! Vi tar så mye uten å “betale” det vi tar tilbake at til slutt spiser jorda opp seg selv, og det vil dermed kanskje ikke bli noe hjem for den “neste generasjonen” .

Så hva gjør vi? Det hjelper ikke å dempe befolkningsveksten med 1 barn per familie. Og det å slutte å bruke plast over hele verden vil ikke hjelpe seg selv alene.

Som vi ser fra avsnittet over så ble “alene” oppmerket. Dette for å fortelle dere at FNs bærekraftsmål gjelder for alle i hele verden. Og her kommer ordet “bærekraft” virkelig til livet.

FN har lagt en plan for en bærekraftig utvikling for vår fremtid med en frist til 2030. Målet er å bli kvitt eller minske de største problemene rundt om i hele verden, men som “en enhet”. FN har funnet ut at for å klare å endre dagens verden til noe bedre for neste generasjon så må alle være med på det, men det største problemet vår verden står overfor nå er penger!

Mange land ønsker å være med på å utvikle en lysere fremtid for våre små og store, men det krever arbeidskraft, og arbeidskraft krever ressurser som igjen krever penger. Noe som de fattigste landene ikke har nok av. Dermed gjenstår det fortsatt å se hvordan dette temaet vil utvikle seg videre!

Bedrifters ansvar for en lysere fremtid?

Det mest omtalte spørsmålet i dagens næringsliv er “Kan man kreve at en bedrift skal være med på en videre bærekraftig utvikling?”.

Google bilder: Bedrifters ansvar 2019

Svaret på øvrige spørsmål er, nei! Men om man spør om bedrifter kan være bærekraftige samtidig som de er lønnsomme vil det gi et helt annet perspektiv på diskusjonen. For det er mulig!

Et eksempel på det er TOMS. TOMS er et skomerke der deres business modell går ut på å hjelpe de som trenger det mest. Dermed blir det gitt ut et par sko hver gang vi som forbrukere kjøper et par sko for fullpris fra dem. (Dette kan for eksempel gå under punkt nummer 1 i FNs bærekraftsmål. Se øvrige bilder)

Et annet eksempel er To Good To Go. To Good To Go, er en app som tilbyr resterende mat som skal kastes i alle bransjer, til halvert pris. Dette har vist seg å være utrolig suksessfull for bedrifter og ikke minst for miljøet. To Good To Go, er dermed med på å minske svinnet til utallig mange bedrifter og kan anses å hjelpe FNs bærekraftsmål, nummer 2 for de som har lite økonomiske ressurser å gå på.

Disse to eksemplene viser at bedrifter kan være med på skape en lysere fremtid for vår neste generasjon samtidig som de kan være lønnsomme.

Konklusjon

FNs bærekraftsmål er en sentral del av vår fremtid og bedrifter som TOMS og To Good To Go viser at bedrifter i samme og ulike bransjer kan være med på å utgjøre en forskjell i verden. I tillegg er det viktig å påpeke at vi står sterkere sammen enn alene, og uansett om alle vil ta samme retning så vil den største utfordringen vår være å utgjøre en forskjell “sammen”!

 • Hva tenker du om FNs bærekraftsmål for vår neste generasjon?
 • Hvis du kunne forandre på EN ting akkurat nå, hva ville det vært?